De gulden snede

De gulden snede wordt vaak verward met de regel van derden. Ze lijken op elkaar, ze zijn echter niet hetzelfde. De regel van derden deelt je foto in drie gelijk stukken over een zijde. De gulden snede echter maakt gebruik van een verhouding. Het is daarmee ook meer een wiskundig iets dan dat het puur is voorbehouden aan de fotografie.

De verhouding is ongeveer 62% aan de ene kant en 38% aan de andere kant.
In de blauwe lijntjes is de regel van derden uitgetekend. In de rode lijntjes zie je de gulden snede-regel. Je ziet dat de lijnen behoorlijk anders lopen.

Het oog van het model valt precies in een kruispunt van twee rode lijnen. Ook de horizontale onderste rode lijn snijdt door een belangrijk punt van de foto; de mond van het model.

De gulden snede wordt soms als mooier ervaren. Net als met praktisch alle dingen in dit artikel; dat is geheel persoonlijk. Soms is het ene mooier, soms het andere.

 

Nog even over de verhouding van de gulden snede. Het was namelijk een wiskundige formule, weet u nog?

De tweedeling in de foto heeft een bepaalde verhouding. Deze verhouding is hetzelfde als de verhouding van de totale lengte vergeleken met het langste deel.

Om dat wiskundig uit te schrijven; de verhouding tussen a en b is gelijk aan de verhouding tussen a+b vergeleken met a. Klinkt superingewikkeld als je niet zo in de wiskunde zit. Je hebt dit soort dingen waarschijnlijk wel op school gehad, maar als het lang geleden is, dan vergeef ik je als je het maar half of totaal niet snapt.
De verhouding van 62 en 38 aanhouden als geheugensteuntje is immers veel makkelijker toch?

FotoJeroen.nl

Maak jouw eigen website met JouwWeb