De regel van derden
Misschien wel de bekendste regel is de regel van derden. Dit is ook een vrij eenvoudige regel. Het vlak van je uiteindelijke foto wordt dan opgedeeld met horizontaal twee lijnen en verticaal ook. Daardoor ontstaan er negen vlakken. En zowel horizontaal als verticaal delen die de foto op in iedere keer 1/3 van het beeld.
Ik zal dat met een voorbeeld aan te duiden, hiernaast een foto met daarover een vlakverdeling. Alle lijnen bevinden zich op 1/3 van de zijde. Je ziet dat het onderwerp op één van die kruispunten staat. Het lichtje in de vuurtoren staat exact op een kruispunt van twee lijnen. Dat staat ook bewust daar omdat ik als fotograaf vind dat dat een puntje moet zijn waar je even naar moet kijken. De vuurtoren zelf komt daardoor automatisch op de verticale lijn aan de rechterkant.
De lijn van de kade loopt over de onderste horizontale lijn van de regel van derden. Ik had dat ook met de horizon van het water aan de andere kant kunnen doen en zo iets meer lucht kunnen laten zien. Ik vond echter dat de aandacht voor de vuurtoren dan teveel teniet werd gedaan.
Het is vaak allemaal een kwestie van keuzes maken. Je kunt ervoor kiezen om de vuurtoren ook op een ander punt neer te zetten. Bijvoorbeeld aan de linkerkant en meer ruimte aan de rechterkant te laten zien. Het is een kwestie van smaak, dat is met heel het fotograferen natuurlijk.
Hoewel deze regel van derden al wel werd toegepast in de oude schilderkunst, werd hij pas laat in de achtiende eeuw op papier gezet. De Engelse schilder/graveur/antiquair John Thomas Smith schreef in 1797 over de verhoudingen van kleur in bepaalde schilderwerken.
Maak jouw eigen website met JouwWeb