Themaopdrachten 2025


Januari 2025

Schaduwen

Met zonnige dagen in het vooruitzicht krijg je automatisch te maken met grote contrasten en sterk aanwezige schaduwen. Belangrijk is om de sterkten en zwakten te kennen van het fotograferen in het felle zonlicht. Zo wordt er vaak afgeraden om tegen het zonlicht in te fotograferen, maar deze silhouetten en schaduwen kunnen met de juiste kennis je foto’s verbeteren. Hoe? Lees snel verder want In dit artikel delen wij onze tips en tricks met jou!

https://www.derooijfotografie.nl/als-fotograaf-de-schaduw-optimaal-benutten/

Themaopdrachten 2024


Fotograferen in het donker

Een statief is essentieel bij het fotograferen in het donker, vooral zonder flits. Door je camera op een statief te plaatsen, voorkom je bewegingsonscherpte en kun je langere sluitertijden gebruiken zonder dat je foto's wazig worden. Kies een stevig statief dat stabiel blijft, zelfs bij langere sluitertijden.

 

 

Handen fotograferen

Handen die iets vasthouden, handen die iets doen, handen die poseren. Wees creatief!

https://vinkacademy.nl/fotografie-challenge/hall-of-fame-handen/

Zwart-Wit Fotografie

Zwart-wit fotografie heeft iets speciaals. Je kent vast wel de uitspraak ‘less is more’. Dat geldt in de fotografie ook. Strakke composities met weinig (storende) elementen spreken meer aan dan een chaotisch beeld. Kleur in een foto, of een gebrek daaraan, heeft een vergelijkbaar effect. Door de kleur in een foto weg te laten, komt de nadruk meer op contrasten, texturen en vormen te liggen. Dat kan een foto veel goeds doen. Met onze tips maak je binnen no-time de mooiste zwart-wit foto’s!

De geschiedenis van zwart-wit fotografie

Zwart-wit fotografie was vroeger de standaard. Voor de jaren ‘60 was zwart-wit fotografie de enige beschikbare optie. Het duurde niet lang voordat fotografen zich realiseerden dat het gebruik van zwart-wit filmrollen hen de mogelijkheid gaf om de wereld op een geheel nieuwe manier vast te leggen. Het gebrek aan kleur dwong fotografen om zich te concentreren op de compositie, vormen, texturen en contrasten van hun onderwerpen.

Een van de meest beroemde zwart-witfotografen is Ansel Adams. Adams werd bekend om zijn prachtige zwart-witlandschappen, die werden gekenmerkt door diepe schaduwen en heldere witte luchten. Adams was een meester in het vastleggen van de dramatische schoonheid van de natuur en zijn werk heeft de kunst van de zwart-witfotografie voor altijd veranderd.

https://www.fotografiecommunity.nl/blog/zwart-wit-fotografie/

Wat is abstracte fotografie eigenlijk?

Wikipedia geeft de volgende omschrijving: abstracte fotografie is een creatieve vorm van fotografie die ernaar streeft het gefotografeerde onderwerp onherkenbaar te maken door onder meer gebruik te maken van extreme close-ups, beweging of het isoleren van een gedeelte van een tafereel. Hierbij heeft de fotograaf vooral aandacht voor lijn, kleur, textuur en vorm. Net zoals in andere vormen van abstracte kunst wil de fotograaf met deze middelen emoties en ideeën tot uitdrukking brengen.

Met andere woorden: abstract betekent dat je een onderwerp vastlegt op een zodanige manier dat het niet direct herkenbaar is. De vier basis items in abstracte fotografie zijn kleur, vormen, licht en structuur.

https://www.natuurfotografie.nl/abstracte-fotografie/

10 dingen die je kunt fotograferen in de lente

In de lente komt alles langzaamaan weer tot leven en voor fotografen is dit seizoen een uitgelezen kans om met je camera naar buiten te gaan! Je omgeving verandert van kaal naar kleurrijk en er vliegt, loopt en kruipt van alles rond. Wat kun je allemaal fotograferen in het voorjaar?


https://www.cameranu.nl/nl/advies/inspiratie/fotografie-in-de-lente

Ansichtkaart maken

Ansichtkaarten maken is leuk!  Bij Kaartje2go kun je zelf heel eenvoudig een ansichtkaart maken. Kies een bestaand ontwerp, maak je eigen fotokaart of begin met een blanco kaart en ontwerp zelf een prachtige ansichtkaart. 

Onze ansichtkaarten hebben voldoende schrijfruimte voor een leuke tekst en bevatten inspirerende afbeeldingen. Je kunt zelf figuren en kaders toevoegen om de kaart persoonlijk te maken.  Makkelijk en snel! Maar je kunt natuurlijk ook zelf via photoshop of een ander programma jou ansichtkaart maken. Wees creatief en uniek met jou zelf ontworpen ansichtkaart.

Hieronder een link hoe je eventueel via kaartje2go zelf eenvoudig een ansichtkaart kunt maken met jou eigen afbeeldingen.

https://drive.google.com/file/d/1jmKqfiv9juv6MzpPlZYHD4IZPcyc-sOV/view

Wat is kikkerperspectief En wat is het effect?
 

Bij kikkerperspectief plaatsen we de camera laag bij de grond en richten we omhoog. Dit standpunt kan een dramatisch effect geven en je onderwerpen groter, hoger en misschien zelfs machtiger laten lijken. Het kan een uniek en intrigerend beeld opleveren dat je niet zou krijgen bij een standaard ooghoogte shot.

 

 

https://vinkacademy.nl/fotografietips/kikkerperspectief-vogelperspectief/

Fotograferen met reflecties in water

Water kan als een mooie spiegel werken. Een meer, een ven, of een vijver voldoen vaak goed. Zo lang het water maar stil staat. Is je onderwerp niet omringt door water, dan kan een regenplas ook voldoen. Heeft het niet geregend? Maak dan je eigen waterplas.

Een reflectie in het water fotograferen we allemaal wel eens. De reflectie van een kasteel in een slotgracht, of de silhouetten van bomen bij een zonsopkomst. Je hebt er stilstaand water voor nodig, of bijna stilstaand.
https://www.photofacts.nl/fotografie/rubriek/inspiratie/fotograferen-met-reflecties-in-water.asp


Themaopdrachten 2023


Thema december 2023 "Zonsondergang".

Wie wil dat niet; een mooie zonsopkomst of zonsondergang fotograferen? In de zomer betekent dit heel vroeg uit de veren of ’s avonds laat nog op pad zijn. Iets waar niet iedere fotograaf dol op is. De winter biedt gelukkig uitkomst. We kunnen langer in bed blijven liggen en toch op tijd op de gewenste locatie zijn voor de zonsopkomst. Ja, misschien zelfs wel een uurtje vóór zonsopkomst tijdens het blauwe uurtje. Hoe dan ook. In de winter is de kans op een spectaculaire en kleurrijke zonsopkomst en zonsondergang zeker aanwezig. Reden om ervoor te zorgen dat je op het juiste moment op de juiste plaats bent voor het mooiste plaatje. In dit artikel lees je 15 tips voor het fotograferen van de zonsopkomst in de winter.
https://www.natuurfotografie.nl/15-tips-voor-het-fotograferen-van-de-zonsopkomst-in-de-winter/

Thema november 2023 "Architectuur".

Architectuurfotografie is voor veel fotografen een geliefd onderwerp om zich in vast te bijten. Iedereen heeft daarvoor een eigen reden. Is het de herhaling? De manier waarop geometrische en organische vormen terugkomen in gebouwen? De combinatie van de natuur en een gebouw? De prachtige manier waarop kleuren worden gebruikt? Zo zijn er nog veel meer redenen te noemen. Hierdoor is het logisch dat architectuurfotografie een volwaardig genre binnen de fotografie is. Het is eigenlijk een kunst waarin de kunst van architectuur, design en fotografie samensmelten. Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt om te beginnen met architectuurfotografie, of om jezelf nog verder in dit onderwerp te verdiepen.

Thema oktober 2023 "Herfst".

DE HERFST HEEFT VEEL VOORDELEN

De herfst is een prachtige periode. De natuur laat zich van z’n meest kleurrijke zijde zien en de dagen worden korter. Dat is heel positief, want je hebt meer tijd om te slapen. Ook is het gouden uur langer en dat betekent dat je meer tijd hebt om mooie landschappen te ontdekken en mooie foto’s te maken. Je kunt meer zorg aan je composities en instellingen besteden en in alle rust de mooiste foto’s maken.

Thema augustus/september 2023 "straatfotografie".

Straatfotografie: de magie ligt op straat

Spannend, onverwacht, bliksemsnel en soms een beetje ongemakkelijk: straatfotografie heeft al deze elementen in zich. De situaties zijn onvoorspelbaar, en misschien wel daarom is voorbereiding essentieel, zodat je op het moment suprême scherp bent. We helpen je de straat op met tips over brandpunten, onopvallend werken en nabewerking.

Een straatfotograaf legt het dagelijks leven – of vaak uitzonderlijke situaties – op straat vast zonder dat hij de situatie verstoort. Hij sluipt over straat, valt niet op maar is altijd scherp op wat er gebeurt. Een straatfotograaf loopt veel, begeeft zich tussen de mensen en wacht op dat ene beslissende moment. Dan slaat hij toe, maakt zijn beeld en verdwijnt weer uit de situatie. Als het goed is, heeft niemand hem gezien. Het enige bewijs: de foto.

Straatfotografie is een van de meest spontane en laagdrempelige vormen van fotografie. Je hebt bijna niets nodig. Sterker nog, hoe meer je meesleept, des te meer je opvalt. En dat wil je juist niet als straatfotograaf. Travel light dus, en dat geldt zowel voor je camera als voor je objectief.

Thema juli 2023 "Beweging".

7 manieren om beweging te fotograferen

Beweging fotograferen is soms een behoorlijke uitdaging. Wist je dat er maar liefst zeven manieren zijn om een bewegend onderwerp in beeld te brengen?
In dit artikel zet ik ze voor je op een rijtje.

 

https://vinkacademy.nl/fotografietips/beweging-fotograferen/

Thema juni 2023 "Exposer Bracketing (HDR)".

Wat is HDR Fotografie

Met HDR kun je, zoals de definitie al zegt, een foto maken met een hoog dynamisch bereik. HDR-foto’s krijgen soms een surrealistische uitstraling, omdat je meerdere foto’s met verschillende belichtingen en instellingen samenvoegt tot één beeld. Omdat er zoveel detail vrijkomt in de foto, in zowel de hooglichten als schaduwen, kan dit een surrealistisch effect geven: je ziet meer detail dan met het blote oog.

https://zoomacademy.nl/blog/waarom-en-hoe-maak-je-een-hdr-foto

Thema mei 2023 "Vrije keus".

 

Die beeld-elementen zijn o.a.: licht, standpunt, compositie, vorm en sfeer. En dit zijn allemaal 'geen' camera-instellingen. Op je camera zitten geen knopjes licht, standpunt, compositie, vorm of sfeer. Dit zijn juist dingen die de fotograaf 'buiten' de camera zoekt, ziet, manipuleert en creëert.

Bedank dus zelf een onderwerp en ga er mee aan de slag!

Kijk eventueel voor inspiratie op https://zoom.nl

Succes!

Thema april 2023 "Low Key".

Tips voor het maken van een Low Key foto

Low key fotografie heeft als resultaat een donkere foto, met grotendeels egale zwarte achtergrond en het onderwerp slechts gedeeltelijk uitgelicht. Hoe je zelf een low key foto kunt maken, ga ik je in dit artikel laten zien.

Low key fotografie typeert zich door hele donkere foto’s als resultaat. Het onderwerp is vaak maar gedeeltelijk belicht, soms zelfs onderbelicht. Hierdoor is de sfeer in een low key foto spannend en mysterieus.

Door handig gebruik te maken van slechts een klein beetje licht, kun je het oog van de kijker sturen. Het grote donkere deel in de foto geeft rust en het oog gaat daardoor vanzelf naar het lichtste deel in de foto.

Meestal gebruik je in low key fotografie donkere kleuren of zwart. Hoewel dat misschien wat duister of dramatisch oogt, is dat juist hetgeen wat een goede low key foto maakt.

https://fotografiebeginner.nl/tips/low-key-fotografie/

Thema maart 2023 "Stilleven".

Tips voor het maken van een goed stilleven

Combineren en plaatsen

Als je het belangrijkste voorwerp voor je stilleven bedacht hebt, is het tijd voor het leuke maar ingewikkelde werk. Want welke voorwerpen kies je nog meer, wat vormt mooie combinaties en zorgt voor samenhang. Want onthoudt, je stilleven hoort er niet uit te zien als een kleedje op de vrijmarkt. Dus geen bijeengeraapte chaos. Het is de bedoeling dat jouw combinaties samen een verhaal vertellen of in elk geval een thema. Als je het thema duidelijk hebt kan je aan de slag met het plaatsen van de voorwerpen.

Aan de slag met het samenstellen

Je bent er nog niet met alleen de voorwerpen van het stilleven. De achtergrond en ondergrond zijn van net zoveel belang als de voorwerpen. Ga opzoek naar een ondergrond die past bij de sfeer die je wilt uitstralen. Kies bijvoorbeeld een tafellaken of juist een robuuste plank. Doe precies hetzelfde bij de achtergrond en maak er een mooie combinatie van.

Opbouwen

Tijd om naar de tekentafel te gaan en na te denken over de ideale compositie. Hoe wil je alles neerzetten, wat past goed bij elkaar maar, het allerbelangrijkste, wat vertelt het verhaal wat je wilt overbrengen? Maak een schets van de ideale compositie, pak je camera erbij en zet hem op het statief. Kijk met regelmaat naar je schets en door de zoeker of je inmiddels het beeld hebt gecreëerd wat je bedacht had.

Licht

Nu je alles op de juiste plek hebt geïnstalleerd, is de volgende stap om te kijken naar het licht. Normaal gesproken kies je misschien om het daglicht te gebruiken, maar bij stillevens wordt het gebruik van softboxen en flitsparaplu’s aangeraden. Waarom? Simpel weg, omdat je de vrijheid hebt om het licht zo te regelen als jij voor ogen hebt. Licht maakt tenslotte van dat fijne plaatje het kunstwerk.

Sluitertijd

Wanneer je aan de slag gaat met het gebruiken van kunstlicht, is het des te belangrijker om goed je instellingen in de gaten te houden. Met name de sluitertijd is van groot belang voor een goede belichting op jouw foto’s. Door de sluitertijd goed in te stellen, zorg je ervoor dat jouw stilleven goed zichtbaar wordt op de foto. Door hiermee te spelen kan je kijken naar of het kunstlicht goed staat, zijn er meer lampen nodig of staat alles perfect. Wil je de foto donkerder of juist lichter? Dan kan je aan de slag met de sluitertijd of de belichtingsdriehoek. Maar naast de hoeveelheid licht op de foto zorgt de sluitertijd er ook voor of je veel kans hebt op bewegingsonscherpte. Door de sluitertijd kort in te stellen, maak je sneller een foto waardoor er minder bewegings ruis is. Maar wil je zeker zijn dat je stilleven goed belicht is en geen bewegingsonscherpte heeft? Kies er dan voor om altijd met een statief te werken. Zekerheid voor alles!

https://www.kamera-express.nl/stilleven-fotograferen

Thema februari 2023 "Deuren".

 

Let goed op de lijnen in je beeld. Fotografeer je de deur recht van voren? Zorg dan ook dat je er precies goed voorstaat. Rechte lijnen wil je ook graag recht op de foto. Fotografeer een deur niet van te dichtbij met teveel groothoek, want dan krijg je een gekke vervorming. Het mooiste licht om een gevel te fotograferen is meestal op een bewolkte dag. Maar als het zonnetje schijnt en je hbt een vette schaduw op de gevel, maak daar dan ook zeker gebruik van.. Kijk goed wat er nog allemaal meer in beeld staat. Kies je compositie en uitsnede heel bewust.

Thema januari 2023 "Uithangborden".

Het uithangbord is een bord dat loodrecht op de gevel van een bedrijfspand bevestigd is, zodat het goed zichtbaar is voor voorbijgangers die langs de huizen lopen. Vanouds toonde het uithangbord een afbeelding, bijvoorbeeld een schaar bij een kleermaker. Sommige branches hebben een min of meer gestandaardiseerd uithangbord, waarvan de oorsprong moeilijk te achterhalen is, zoals de gaper van een apotheek of drogist en de gespiraliseerde kapperspaal van een barbier.